רוצים לצאת לחופשה? האם המעסיק יכול לסרב? והאם קיימים מקרים בהם נשלל הזכות לתשלום דמי חופשה?
חופשה שנתית היא זכות בסיסית המגיעה לכל עובד , אבל לא תמיד העובדים יודעים מה הזכויות המגיעות להם, מה גם שלמעסיק יש החלטה בעינין.
ריכזנו כאן שאלות ותשובות שכדאי שתדעו – קצר לעינין .
כמה ימי חופשה מגיעים לעובד בשנה ?
חוק חופשה שנתית הינה זכות בסיסית הניתנת לכל עובד המשתנה בהתאם לוותק של העובד במקום העבודה בהיקף המשרה ובמספר ימי העבודה שעבד באותה השנה, כמו כן קימים הבדלים במספר ימי החופשה שצובר עובד במקום עבודה שבו מונהג שבוע עבודה בן 5 ימים ובין מקום עבודה שבו עובדים 6 ימים בשבוע.
במקום עבודה שבו נהוג 5 ימי עבודה בשבוע , זכאים לימי חופשה שתחיל ב 12 ימים ב – 4 שנים הראשונות , ועם הזמן היא מתארכת בהדרגה עד ל – 20 ימים לעובד המועסק 5 ימים שבוע.
ובמקום עבודה שבוע נהוג 6 ימים שבוע זכאים לימי חופשה שמתחיל ב 14 ימים ב 4 שנים הראשונות ועם הזמן מתארכת בהדרכה עד ל 24 ימים בשנה.
בענפים מסוימים ולבני נוער זכאים למספר ימ חופשה גבוהה יותר.
חופשה רציפה
סעיף 8 לחוק קובע כי על המעסיק לתת לעובדו חופשה רצופה בת 7 ימים לפחות, ומחייב הן את המעסיק והן את העובד להודיע לפחות 14 יום מראש על חופשה בת 7 ימים ומעלה.
האם המעסיק יכול לסרב ?
ככל שמעסיק הוא הקובע את מועדי החופשות ואורכן , כך גם יכול לסרב לתת לעובד לצאת לחופש בתאריך מסויים בהתאם למגבלות וצרכי העבודה אך עליו להפעיל את סמכותו בהגינות ותום לב, תוך כדי תיאום עם העובד ובהתחשב בצרכיו ולנמק את סירובו מטעמים הגיונים וסבירים
קיימים מקרים שבהם עובד רשאי לקבוע את מועד החופשה ולמעסיק אין אפשרות חוקית לסרב.
עובד רשאי לקחת יום חופשה נוסף מתוך רשימה של מועדים שנקבעו בחוק כימי בחירה, ובתנאי שהודיע על כך למעסיק לפחות 30 ימים מראש
*חופשה מרוכזת ביוזמת המעסיק*
סעיף 9 לחוק החופשה השנתית קובע כי מעביד רשאי להכריז על חופשה מרוכזת במקום העבודה.
ככל שהמעסיק מסדיר את ימי העבודה ושעות העבודה והמנוחה ,כך הוא גם זכאי להסדיר את מועדי החופשות של עובדיו ורשאי לסגור את מקום העבודה ולהורות לעובדים לצאת לחופשה שנתית מרוכזת במהלך הקיץ תחת מספר הגבלות:
- אם מדובר בחופשה של 7 ימים ויותר (ברוטו כולל שישי ושבת) ,, חובה על המעסיק לתת לעובדים הודעה על כך לפחות 14 ימים ליפני מועד החופשה,
- בחופשה שאורכה פחות מ-7 ימים אין חובה בהודעה מוקדמת.
- המעסיק רשאי לנכות את ימי החופשה הצבורים בגין החופשה המרוכזת,
- במקרה שמעסיק מעונין כי עובד יצא לחופשה מרוכזת , על אף שאין לו יתרת ימי חופשה, לא ניתן לנכות ימים אלו ממכסת ימי חופשה עתידים, והמעסיק יצטרך לעשות זאת על חשבונו
איבוד הזכות לדמי חופשה (תיקון מס' 14) תשע"ד-2014
עובד אינו רשאי לעבוד בשכר בימי חופשתו, ואם עבד בשכר או קיבל תמורה עבור עבודתו, איבד את זכותו לדמי חופשה; ואם כבר שולמו לו ימי החופשה , רשאי המעסיק לנכותם משכר העבודה שישולם לעובד, או לגבותם בכל דרך בה גובים חוב אזרחי.
דיווח מחלה בעת יציאה לחופשה
עובד הנמצא בחופשה ותוך כדי חופשה לקה בבריאותו וברשותו אישור רפואי, רשאי לדווח על מחלה בגין ימים אלו
יש להדגיש כי כאשר עובד נמצא בחופשה, עליו לדווח חופשה ואינו יכול לעשות שימש לרעה בדיוח על ימי יחלה במקום ימי החופשה הצבורים לזכותו
דיווח על ימי מחלה כאשר העובד אינו חולה הינו דווח כוזב אשר עלול לעלות כדי עבירת משמעת
האם מעסיק יכול לחייב את חשבון החופשה של העובד בגין ימי גיבוש שהוא יזם?
.אומנם המעסיק הוא זה שקובע את מועדי החופשות, אולם הוא אינו רשאי לקבוע לעובד כיצד לנצל את ימי החופשה שלו, ולכן מעסיק אינו יכול לנכות מצבירת ימי החופשה השנתית של העובד את ימי הגיבוש שהוא יזם ללא הסכמתו הם יחשבו לימי עבודה רגילים.
עם זאת, עובד שיבחר שלא לצאת ליום גיבוש, ומקום עבודתו יהיה סגור, ניתן יהיה לנכות מימי החופשה העדרות זו בהתאם להוראות החוק.
מהי תמורת חופשה?
תמורת חופשה הינו תשלום המשולם לעובד זמני אשר מועסק עד 75 ימים רצופים במהלך שנת עבודה.
כלומר , עובד המועסק עד 75 יום אינו זכאי לצבירת ימי חופשה ולניצול ימי חופשה, לכן הוא מקבל תמורה כספית של 4% משכרו שהינו תמורת חופשתו , התשלום הנל הינו בתוספת לתשלום השכר על אף שהעובד לא יצא לחופשה.
האם רשאי אדם לעבוד במקום אחר במהלך חופשתו השנתית?
עובד אינו יכול לעבוד במקום אחר במהלך חופשתו השנתית.
כל המידע הנכתב במאמר זה הינו מידע כללי בלבד, ואינו מחליף מהווה חוות דעת או ייעוץ משפטי מוסמך.
הכותבים או מגן שכר, אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים.